Reclamebureau in 's-Hertogenbosch voor ontwerp, signmaking, drukwerk en webdesign.

Wat is het verschil tussen CMYK en PMS?

Als je drukwerk laat maken dan kun je kiezen om het in full colour (CMYK) te drukken of met PMS-kleuren. Maar hoe kies je als je de verschillen niet kent?

PMS

PMS is de afkorting voor Pantone Matching System. Dit kleurensysteem van Pantone bestaat uit vastgestelde kleuren die overal ter wereld hetzelfde zijn. Hierdoor is elke drukkerij ermee bekend. Als jij je drukwerk in een bepaalde PMS-kleur laat maken dan zal dat bij elke drukker nagenoeg hetzelfde resultaat geven. Denk bijvoorbeeld aan het felle oranje van de ING Bank. Als die kleur in CMYK gedrukt zou worden dan zou deze zomaar eens een stuk minder fel kunnen worden. En daarmee valt de huisstijl al voor een groot deel uit elkaar. Dat wil je niet.

Een nadeel van het drukken in PMS-kleuren is dat je maar tot 4 kleuren kunt drukken. Een foto met miljoenen kleuren is dus niet mogelijk.

CMYK

Tegenwoordig wordt misschien wel het meeste drukwerk in CMYK (full colour) gedrukt. Het wordt dan gedrukt met de vier kleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Met deze vier kleuren kan een breed scala aan kleuren worden gemaakt en ben je niet gebonden aan het kleine aantal kleuren in je drukwerk zoals bij PMS. Foto's zijn dus met CMYK geen enkel probleem! Het is niet voor niets dat folders, flyers, brochures en magazines meestal in CMYK (full colour) gedrukt worden.

Nadeel: de kleuren zijn minder kleurvast dan bij PMS. Jouw full colour drukwerk kan per drukopdracht of per drukker iets afwijken.

Heb je vragen of heb je advies nodig?
Neem gerust contact met ons op!

© Spunk'd reclamebureau

Deel dit artikel op :

Spunk'd reclamebureau in Den Bosch

Wij zijn Spunk'd reclamebureau. En wij helpen jou om de uitstraling van jouw bedrijf of instelling in de juiste vorm te gieten, zodat het volledig past op wat jij wilt uitdragen. Dat doen we door pakkende en doelgerichte ontwerpen voor jou te maken die we overal in kunnen doorvoeren. Zowel offline als online.

De afgelopen 17 jaar hebben wij talloze bedrijven en instellingen vooruit mogen helpen met pakkende designs, prachtige bestickeringen, doeltreffende reclamecampagnes en vernieuwende websites.

Mogen we jou ook helpen?

Spunk'd reclamebureau
Veemarktkade 8, 5222 AE 's-Hertogenbosch
Bezoek: De Gruyterfabriek 6223 (ingang F)

073 - 203 21 49