Open bestanden

Regelmatig krijgen we bij Spunk'd de vraag vanuit opdrachtgevers of zij de open bestanden kunnen krijgen. Deze gestelde vraag is begrijpelijk. Maar toch niet eenvoudig met ja te beantwoorden. Er bestaan namelijk regels voor het opvragen en leveren van bestanden.

Bij veel creatieve beroepen heb je te maken met intellectuele eigendomsrechten. Dit geldt dus ook voor ons. De regels rondom deze rechten gelden standaard ook voor grafische / multimedia vormgevers. En op grond van die regels heeft de opdrachtgever geen recht op bestanden.

Maar ik heb toch betaald?
Ja dat klopt. Een opdrachtgever betaalt (al dan niet eenmalig) voor de gebruiksrechten van de ontwerpen en het leveren van een bestand waarmee in druk of digitaal gepubliceerd kan worden. Bijvoorbeeld een (gesloten) PDF. De gereedschap-bestanden (zoals psd, indd, tiff, eps, ai) waarmee Spunk'd tot dat bestand is gekomen blijven van Spunk'd. Net zoals een timmerman zijn hamer en zaag niet hoeft weg te geven nadat hij een kast voor je heeft gemaakt.

Het gaat bij een grafisch product bovendien om een creatief product, gemaakt door één auteur. Daarmee is de ontwerper volgens de wet de rechthebbende voor de hele vorm van een folder, een site, een poster, een verpakking, een magazine etc. De rechthebbende (in dit geval Spunk'd reclamebureau) kan dus (art. 1 Auteurswet) als enige bepalen wat ermee gebeurt en kan die rechten verkopen, net zoals elk ander economisch goed.

Waarom?
Er is een goede reden dat dit wettelijk in het auteursrecht is vastgelegd. Op deze manier kan Spunk'd reclamebureau er immers voor waken dat gesjoemeld of zelfs geknoeid wordt met de ontwerpen. Hiermee beschermen wij ons imago, maar ook dat van de opdrachtgever: onduidelijke en onjuiste communicatie naar uw klanten wordt voorkomen.

Oude bestanden
Spunk'd reclamebureau bewaart de meeste bestanden. Hiermee kunnen we altijd teruggrijpen op eerder gemaakte ontwerpen. Tegen een geringe vergoeding kunnen wij voor de opdrachtgever te allen tijd bestanden (logo’s in JPEG of PDF) opzoeken en doorsturen naar de opdrachtgever of naar derden. Informeer gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden en de kosten.

Toch open bestanden overnemen?
Aan de hand van diverse factoren zoals de oorspronkelijke prijs voor het ontwerp, het toekomstig gebruik en waar en hoe het ingezet gaat worden, bepalen wij wat de overname van de open bestanden moet gaan kosten. Wij geven hiermee tenslotte ons werk (en toekomstig werk) weg en kunnen het ontwerp niet meer bewaken.
In vrijwel elk geval zal dit dus veel hogere kosten met zich meebrengen dan wanneer u ons het oorspronkelijke ontwerp aan laat passen.

 

Voor meer informatie kun je ook kijken op Auteursrecht.nl

Contact

Veemarktkade 8
5222 AE 's-Hertogenbosch
Nederland
Kvk: 17 17 59 43
Btw: NL001698469B82

Stel een vraag