Het verschil tussen pixels en vectoren

Nog veel te vaak krijgen wij bestanden aangeleverd die niet geschikt zijn om kwalitatief goed drukwerk van te maken. Het verschil zit 'm vaak in het soort bestand. Logo's opgebouw uit pixels zijn namelijk in de meeste gevallen niet geschikt voor drukwerk. We leggen op deze pagina kort het verschil tussen pixels en vectoren uit.

Pixels

Pixelbestanden zijn opgebouwd uit allemaal kleine blokjes (pixels) die groter worden wanneer je erop inzoomt. Bij pixelbestanden ben je gebonden aan de resolutie waaruit deze is opgebouwd. De resolutie wordt weergegeven in het aantal DPI (dots per inch). Wanneer je een pixelafbeelding vergroot dan worden de pixels (puntjes / blokjes) groter en krijg je dus een blokkerige onscherpe print.

Vectoren

Vectorbestanden zijn niet opgebouwd uit blokjes maar uit lijnen. Deze lijnen blijven altijd hun vorm behouden, hoe groot of klein je ze ook maakt. Daardoor blijven ze strak en scherp als je erop inzoomt. Het maakt dus ook niet uit hoe groot je een vectorbestand maakt, de kwaliteit blijft altijd gelijk. Perfect voor drukwerk!

Mijn logo is opgebouwd uit pixels, wat nu?


Als je goed inzoomt op je logo en je ziet vervolgens dat deze onscherper wordt (blokvorming) dan heb je te maken met een pixelbestand. Toch zul je voor drukwerk meestal een vectorbestand nodig hebben, wat nu?

Spunk'd kan je logo in veel gevallen namaken maar dan in vectoren waardoor je altijd een bruikbaar logo hebt. Heb je nog vragen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Contact

Veemarktkade 8
5222 AE 's-Hertogenbosch
Nederland
Kvk: 17 17 59 43
Btw: NL001698469B82

Stel een vraag